Mijn bezoek aan Lumpinee Boxing Stadium en Rajadamnern Boxing Stadium in Bangkok

Deel dit bericht op social media?

8 December 1956 Bangkok.

Capaciteit 5000 toeschouwers.

Het Lumpinee Boxing Stadium is het tweede nationale stadion gebouwd in Bangkok. Eerst een oude houten traditionele tempel. Ik zelf vond deze houten tempel geweldig en iets hebben. Zeker als het vol zat en iedereen tekeer ging.

Sinds 11 feb. 2014 is het Lumpinee Boxing Stadium verhuist naar andere locatie en een moderner stadion gebouwd.

Het Lumpinee Boxing Stadium was betrokken bij een cluster van COVID-19- gevallen tijdens de coronapandamie in Thailand in 2020. Muay Thai wedstrijden werden gehouden op 6 Maart 2020 Ondanks een bevel tot sluiting van de regering op 3 Maart. Onder degene die later werden getroffen door corona, was chef dienst welzijn van het leger, die in Lumpinee Boxing Stadium was geweest. Mijn laatste keer in Lumpinee was vrijdag 14 feb. 2020 op Valentijnsdag. Ik was die zelfde dag geland in Bangkok en zou vier dagen verblijven voor te aklimatiseren. Ik had plaatsgenomen aan de ring achter de jury.

Gokken in beide Nationale stadions in Bangkok is legaal en vind plaats op het tweede niveau (ring). Het wedden gebeurt met handsignalen zoals op een beursvloer. Toen ik voor de eerste keer in 2002 in beide stadions was en het zag, vroeg ik me af wat het schudden met het hand was en de geluiden die ze maakte. Want wij stonden toen ook bij de locals in die tweede ring. Maar al snel werd duidelijk gemaakt dat het gokken was. De Thai buiten Bangkok beschuldigd die locals van maffia vanwege het gokken. Vaak worden dergelijke tekens door een kant verkeerd begrepen en kunnen er gevechten buiten de ring tussen gokkers uitbreken. De veiligheidsdienst in beide stadions word beheert door de gewapende militaire politie.

23 December 1945 Bangkok.

Capaciteit 8000 toeschouwers.

Word ook gespeld als Ratchadamnoen en is samen met Lumpinee Boxing Stadium een van de twee belangrijkste stadions voor het moderne Muay Thai.Het stadion heeft zijn eigen rangsysteem en kampioenschapstitels tot middengewicht. Ook al is dit stadion er langer heb ik oude Lumpinee altijd speciaal gevonden. Nu 2020 is de sfeer in beide stadions wat minder en aantal toeschouwers ook. Denk ook vanwege het Coronavirus. Mijn laatste keer aanwezig in Rajadamnern Boxing Stadium was zondag 16 feb 2020. Ik had plaats aan de ring achter de jury.

Ramon Dekkers was een Nederlands professioneel kickbokser. Hij was 8 houding Muay Thai en kickbokswereldkampioen. In de jaren 90 was hij de bekendste buitenlandse kickbokser in Thailand. Hij was ook de eerste buitenlander die de titel Thaibokser van het jaar kreeg. Hij kreeg hiervoor een Thaise Koninklijke onderscheiding. Als een Thai vraagt ( ook in 2020 en zal ook altijd blijven) waar kom je vandaan? En je zegt Nederland is het eerste wat hij zegt Ramon Dekker. Ik heb mijn held Ramon Dekker voor wie hij dat voor velen is, in 2001 in Rotterdam Ahoy bij too hot too handle zijn afscheidswedstrijd gezien. Die sloot hij in stijl af. Helaas overleed hij op 44 jarige leeftijd in feb 2013.

Gevechtsstatistieken:

  • Wedstrijden totaal: 223
  • Gewonnen:186
  • Op knockout: 95
  • Verloren: 35
  • Op knockout: 0
  • Onbeslist: 2

 

Meer updates